2018-02-22

Sony PVM-91CE

Storebror Sonny ser dig!

Sonys PVM-modeller, monitorer för studiobruk har på senare tid blivit retrospelarens våta dröm. Borta är alla Bang & Olufsen-fetischister, nu ska det vara TV-studiokvalité på bilden! Men de är ofta svåra att komma över och slängs på tippen då företag ska uppdatera sin utrustning. Just en sådan lyckades jag nyligen komma över. Skrot skulle den bli. Nu är detta en PVM-91CE, en liten svartvit 9":are som säkert inte lockar de flesta spelare, men den är ändå döläcker, eller?


GERÄT ENTSPRICHT DER RÖV!
Dagen till ära används en Micro Genius Video Game IQ-502 för testbild. Även denna maskin såldes i mindre antal i Sverige då det begav sig. Importör var västkustska WCT. Framtill längst ner till vänster på skärmen finns en liten orange lampa. Ovanpå denna kan man skjuta in en siffra för att bestämma nummer på monitorn. Videokällan kopplar du enkelt in via komposit (BNC i detta fallet), du kan även använda extern synksignal, men det får betecknas som överkurs.



PVM-91CE har inget ljud och är mest troligt till för övervakning. Men manualen från 1982 har även en logotyp för mikrofilm, kan det ha använts till det också? Ljudbetyget kan dock inte bli något annat än noll. Fast det är rätt skönt när det är tyst också, man får helt enkelt koppla sitt TV-spel till en extern förstärkare. Pluggar du in ett gammalt Atari Hockey Pong som är svartvitt får du dock ljud, de har nämligen inbyggd högtalare i basenheten. Bilden är läckert krispig och inte den minsta stirrig sen du ställt in den. Reglagen är enkla och det finns en hel del att ställa in, men det behövs knappt. Med andra ord en perfekt liten TV för Pong-SM-träning!



Video Out används till att vidarebefordra bilden upp till tio monitorer. Eftersom den är till för övervakning är det väl lika bra vi testar den med rätt utrustning. Av en händelse har jag en kamera liggandes som skulle slängas på jobbet. Kvalitén är långt bättre än den vi normalt ser på Efterlyst och liknande program på TV. Det är nästan löjligt bra kvalité, direktsändning med film noir-känsla på grund av den svartvita bilden. Kameran är betydligt nyare dock, en Bosch VBM-4075-C51 från 2015. Frågan är var man ska sätta upp den, den får enligt lag inte riktas mot vägar utanför tomten eller liknande. Med en längre sladd vore hönshuset perfekt. Se vad de små liven ställer till med live! Betyget blir max för bilden, men tänk på att det är en svartvit skärm.






BETYG
Bild: 5/5
Ljud: 0/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Sony
Modell: PVM-91CE
Bildrör: Toshiba E2733B4 (svartvit)
Chassikort: Sony

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 9"
Egentlig bildyta: 8"
NTSC: Okänt
Ljud: Saknar högtalare
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Komposit x 1 (BNC) video in
Komposit x 1 (BNC) synk in
Komposit x 1 (BNC) video ut
Komposit x 1 (BNC) synk in

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: 35 W

FORMAT
Bredd: 21 cm
Höjd: 22 cm
Djup: 27 cm
Vikt: 5 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 1982
Servicemanual: http://www.manualscenter.com/manuals/sony/pvm91ce-service-manual.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar